Introduction

Nr.1 ianuarie 2001

PROFESIONISTUL

 

publicatie on-line a Scolii Profesionale Tulcea 

pagina 1 a Profesionistului Nr. 1

 

Spre deosebire de prima pagina, de aici înainte, textele sunt scrise cu caractere românesti, daca aveti probleme cu vizualizarea lor, executati urmatoarele comenzi, în cazul unui browser IE : tools - internet options - languages - add... - romanian Pentru Netscape, sau alte tipuri de browsere, va descurcati într-un fel.....


Pagina index

Numarul 2 si 3 inca nu sunt on-line, putintica rabdare, si vor sosi si ele. Butoanele de comanda le-am instalat ,asa, pentru imagine.

Numarul 2

Numarul 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDITORIAL

Aveti în mâna primul numar al publicatiei „Profesionistul”. Pastrati-l ! Pentru mai multe motive : unul, acela ca este gratuit ; doi, înainte de sfârsitul acestui an scolar, cei care vor avea colectia tuturor numerelor aparute (aproximativ, 10), vor participa la un concurs în care se vor acorda premii interesante ; trei, unele rubrici vor fi în serial, ca de exemplu, „Va este frica de calculator”, care va fi un adevarat curs de informatica. Ce este însa „Profesionistul” ? Intentia redactorilor este sa fie o publicatie de informare, dinamica, tip „newszin”, cu doar doua pagini, dar cu aparitii cât mai dese, cel putin o data pe luna. Articolele vor fi scurte, dar consistente. Urmând aceasta cale, „Profesionistul” nu va semana cu nici o alta publicatie scolara, care a mai aparut pâna acum, gen „revista scolara”, cu zeci de pagini, dintre care cele mai multe sunt banale si lipsite de interes. Deviza noastra : „Informatie pura, intensa si densa”. Asta nu ca nu ne-ar place un numar mai mare de pagini, acesta ar însemna ca pretul de vânzare (începând cu numarul viitor) sa depaseasca 1000 lei, pretul la care ne-am gândit sa va oferim publicatia noastra. Cine sunt redactorii „Profesionistului” ? Primul numar este editat chiar de directorul scolii, urmatoarele, probabil, de echipe de cadre didactice din scoala. Visul „Profesionistului” este ca unul, sau chiar mai multe numere, sa fie redactate de catre voi, elevii Scolii Profesionale Tulcea. În concluzie, va asteptam în echipe, sau cu diferite texte în regim de colaboratori a-i publicatiei.

 

 

SUPERGLUMA

          Un român se duce în SUA. Merge el ce merge, si la un moment dat vede un tip care sarea de pe un bloc zgârie-nori. Acest tip sare, cade în picioare, îndoaie putin genunchii, se scutura, si pleaca. Se uita românul perplex, când îsi revine, iar sare tipul de pe un bloc si mai înalt. Se scutura, si când sa plece, românul se duce la el si îl întreba:

- Dom’le, cum naiba ai reusit sa sari de la o asemenea înaltime si sa nu îti rupi nimic?

- Pai aici la noi in America soselele sunt foarte elastice, deci daca sari de la înaltime, îti îndoi putin genunchii si gata. Nu patesti nimic!!!

- Hai dom’le, fii serios.

- Mai omule, uite ce facem: Ne urcam amândoi pe bloc, si eu sar primul, apoi sari si tu. Se duc ei pe cel mai înalt bloc. Sare americanul. Cade, se scutura si pleaca. Sare si românul si se face praf. Vine salvarea sa-i ia cadavrul, se aduna multimea, si la un moment dat cineva întreaba:

- Ce se întâmpla aici?

- Iar îsi bate joc Superman de olteni !!!

 

 

 

SCOALA PROFESIONALA SISTEM PHARE-VET

        

             Începând cu anul scolar 1999-2000, forma de învatamânt profesional (scoala profesionala de 3 ani, indiferent de meserie) s-a transformat total. Astfel,  pâna acum doi ani, elevii care optau pentru o meserie la sfârsitul clasei a opta, sustineau un examen de admitere la matematica si Lb. româna în cadrul unei scoli profesionale si la sfârsitul anului III de studiu, în urma unui examen de absolvire, obtineau diploma în meseria aleasa.

În sistemul PHARE-VET (în care sunt cuprinsi si elevii din clasele de anul I si II din scoala noastra), elevii sunt admisi în anul I pe baza examenului de capacitate (având prioritate cei care au promovat acest examen). Elevul nu este obligat sa-si aleaga o anumita meserie de la început, el trebuie sa fie hotarât doar asupra  DOMENIULUI în care doreste sa munceasca ( „electric”, „constructii-lucrari publice”, „confectii-tricotaje”: în cadrul scolii noastre, sau „mecanic”, „alimentar” etc. în cadrul altor scoli). Pregatirea la disciplinele tehnice (tehnologie, materiale, desen) este una generala si aceiasi pentru toate clasele de anul I din „domeniul” respectiv, exemplu : cele 4 clase de baieti din domeniul „constructii-lucrari publice” si cele 4 clase de fete de anul I din domeniul „confectii-tricotaje”.

La sfârsitul anului I, elevii îsi exprima optiunea pentru o SPECIALITATE, în cadrul scolii noastre acestea fiind „instalatii”, „finisaje”, „structuri”, pentru baieti, iar pentru fete : „confectii”, „tricotaje”, „pielarie”. În functie de alegerea facuta, materia studiata la disciplinele tehnice este cea conform „specialitatii”. Abia la sfârsitul anului II, elevii îsi aleg cu adevarat meseria, pe care urmeaza sa o învete foarte bine în anul III de studiu. Aceste pot fi, în cadrul scolii noastre : „croitor-dama”, „croitor-barbati”, „dulgher-tâmplar-parchetar”, „instalator tehnico-sanitar” etc., etc.

Acest sistem de învatamânt se mai numeste sistem „evantai”, pornind de la o baza cu mai multe variante.

Absolvirea consta într-un examen scris, proiect scris si lucrare practica.

Sfatul nr.1 : Pentru mai multe detalii, apelati la diriginti (cereti o ora sau mai multe ore de dirigentie pentru aceasta tema), invitati conducerea scolii la o asemenea ora.

Sfatul nr.2 : Gânditi-va foarte bine, începând cu anul II, la specialitate, care este esentiala pentru meseria care vreti sa o învatati în anul III.

 

 

 

pagina urmatoare a "Profesionistului" Nr.1  

 

  nu va speriati : este a doua si ultima ! 

 

daca vrei sa te intorci la pagina index a Profesionistului apasa pe biluta